Бързо замразени храни и изискванията на Регламент (ЕО) № 37/2005

BioEvilBul

Бързо замразени са храните, преминали процес на замразяване, чрез който зоната на максимална кристализация се преминава по възможно най-бързия начин, който зависи от вида на храната.

Температурата на всички части на бързо замразените храни трябва да се поддържа на ниво, не по-високо от минус 18°С.

При транспортиране се допуска за кратко повишаване на температурата с не повече от 3°С. При доставяне в търговската мрежа и при съхраняване в хладилни витрини в обектите за търговия на дребно също се допуска завишаване на температурата, но отново с не повече от 3°С.

Температурата на въздуха в хладилните съоръжения с капацитет до 10 куб. м трябва да се измерва с термометър, поставен на видно място. Когато се използват хладилни витрини, те трябва да имат ясно обозначена линия, която да отбелязва максималната вместимост на витрината, а термометърът трябва да се поставя на нивото на тази линия.

Транспортните средства и съоръженията за съхраняване на бързо замразени храни трябва да са оборудвани с подходящи измервателни уреди, които да регистрират температурата на въздуха и датата, на която е извършено измерването. Регистрирането на тези данни трябва да става с подходяща честота и на равни интервали.

Измервателните устройства, монтирани преди 31 декември 2005 г. в съответствие с действащото тогава законодателство, могат да бъдат използвани най-късно до 31 декември 2009 г.

В обхвата на бързо замразените храни не попадат сладоледа и други храни, които съдържат лед за хранителни цели.

Всички тези изисквания са съгласно Регламент (ЕО) № 37/2005 относно мониторинга на температурата в транспортните средства и съоръженията за складиране и съхраняване на бързо замразени храни

Регламентът е приет и издаден във връзка с Директива 92/1/ЕИО на Съвета от 13 януари 1992 г. относно мониторинга на температурите в транспортните средства и съоръженията за складиране и съхраняване на бързозамразени храни, предназначени за консумация от човека.

Регламентът изисква транспортните средства и съоръженията за складиране и съхраняване на бързозамразени храни да се оборудват с подходящи записващи устройства (дата логери) за мониторинг на температурата.

Тези устройства трябва да отговарят на този Регламент и на следните стандарти:
o БДС EN 12830:2001 Температурни записващи устройства за транспорт, съхранение и разпределяне на охладени, замразени, дълбокозамразени/ бързозамразени храни и сладолед. Изпитване, характеристики, пригодност
o БДС EN 13485:2003 Термометри за измерване температурата на въздуха и на продуктите при транспорт, съхранение и разпределяне на охладени, замразени, дълбокозамразени/ бързозамразени храни и сладолед. Изпитвания, характеристики, пригодност
o БДС EN 13486:2003 Температурни записващи устройства и термометри за транспорт, съхранение и разпределяне на охладени, замразени, дълбокозамразени/ бързозамразени храни и сладолед. Периодична проверка.

Биоевибул разполага с богата гама подходящи термометри, които отговарят на горните изисквания. За повече подробности кликнете ТУК или се свържете с нас:
Тел. 02-9559539
Моб.: 0888-625915
e-mail: office@bioevibul.com
web: www.bioevibul.com